این خوراکی ها را در روز های خاکی مصرف کنید
به گزارش وبلاگ لین هوان، یک کارشناس تغذیه به تشریح باید و نباید های تغذیه ای در شرایط آلودگی هوا و روز های پر گرد و غبار پرداخت.
نیلوفر حیدری در مصاحبه با ایسنا، با اشاره به لزوم توجه به تغذیه سالم در شرایط آلودگی هوا و وجود گردو غبار، گفت: تغذیه همواره نقش مهمی در سلامت افراد دارد و در شرایط آلودگی هوا این اهمیت دو چندان می شود و نیاز است افراد در این شرایط توجه ویژه تری نسبت به تغذیه خود داشته باشند.
حیدری مهمترین نکته تغذیه ای در روز های آلوده و پرگردو غبار را مصرف مناسب مایعات اعلام کرد و افزود: نوشیدن مایعات بویژه آب در شرایط آلودگی هوا نه تنها موجب شست و شوی دهان و دستگاه گوارش می شود، بلکه عطش و خشکی دهان ناشی از گردو غبار و آلودگی هوا را از بین می برد.
وی افزود: علاوه بر این با نوشیدن آب و افزایش فعالیت دستگاه گوارش، بخشی از آلودگی های وارد شده به بدن از طریق ادرار دفع می شود.
حیدری در ادامه بر مصرف روزانه شیر کم چرب در شرایط آب و هوایی آلوده تاکید کرد و افزود: از آنجا که کلسیم موجود در شیر کم چرب از جذب آلاینده های موجود در گرد و غبار و هوای آلوده جلوگیری می کند، مصرف مکرر و روزانه سه تا چهار فنجان شیر در این شرایط آب و هوایی توصیه می شود.
این کارشناس تغذیه بر مصرف منابع ترکیبات آنتی اکسیدان در شرایط آلودگی هوا هم تاکید کرد و افزود: آلاینده های موجود در هوا با حمله به سلول های بدن، عوارض نامطلوبی را بجا می گذارند و این ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند که جلوی عمل رادیکال های آزاد (عوامل مخرب سلول ها) را گرفته و مانع از تخریب سلول های حیاتی بدن می شوند و مصرف بیشتر آن ها زمینه ای را فراهم می کند که بدن به راحتی رادیکال های آزاد مضر را از بین ببرد.
وی از میوه ها و سبزیجات تازه به عنوان منابع غنی آنتی اکسیدان یاد کرد و افزود: ویتامین های C و E، کاروتنوئیدها، سلنیوم و پلی فنول های موجود در میوه ها و سبزیجات آنتی اکسیدان های قوی هستند که در این شرایط آب و هوایی مصرف آن ها توصیه می شود.
این کارشناس تغذیه از روغن سویا، روغن آفتابگردان و سایر روغن های گیاهی، جوانه گندم، روغن ماهی، روغن زیتون و انواع مغز ها به عنوان منابع غنی ویتامین E یاد کرد و افزود: در استفاده از روغن ها، تاکید بر مصرف روغن های خوراکی مایع می باشد.
حیدری همچنین از پیاز، فلفل سبز، کلم بروکلی، گل کلم، کلم برگ، گوجه فرنگی، سبزیجات برگ سبز، اسفناج، کیوی، طالبی، توت فرنگی و سیب زمینی به عنوان منابع غنی ویتامین C یاد کرد و افزود: ویتامین C هم از جمله ویتامین هایی است که خاصیت آنتی اکسیدانی (ضدسرطان و التهاب) داشته و سبب افزایش مقاومت به عفونت ها (تقویت سیستم ایمنی) و افزایش جذب آهن می شود.
وی گفت: این ویتامین در سبزی ها و میو های تازه موجود بوده و نسبت به حرارت، نور و محیط قلیایی بسیار حساس است و بهتر است میوه ها و سبزیجات حاوی این ویتامین در شرایط آلودگی هوا به صورت خام مصرف شوند تا ویتامین C موجود در آن ها حفظ شود.
حیدری همچنین با اشاره به نقش ویتامین A در تقویت سیستم ایمنی بدن گفت: بتاکاروتن پیش ساز ویتامین A بوده که در بدن به این ویتامین تبدیل می شود، بنابراین در شرایط گرد و غبار وآلودگی هوا بهتر است از منابع غذایی این ویتامین مانند سبزی ها و میوه های سبز و زرد و نارنجی مانند هویج، کدو حلوایی، کلم بروکلی، اسفناج، گوجه فرنگی، انواع کلم، طالبی، هلو، زردآلو و موز استفاده شود.
حیدری همچنین سیب را یکی از میوه های مفید برای حفظ سلامت دستگاه تنفسی در شرایط آلودگی هوا دانست.
وی توصیه کرد: افراد در این روز های پرگرد و غبار از مصرف تنقلات کم ارزشی مانند چیپس و پفک و نوشابه های گازدار به دلیل ایجاد اختلال در جذب عناصر مفید در بدن که موجب افزایش آثار سوء آلودگی هوا می شود، بطور جد خودداری کنند.
حیدری همچنین نسبت به مصرف سوسیس و کالباس در این شرایط آب و هوایی هشدار داد و افزود: مواد افزودنی و نگهدارنده موجود در این خوراکی ها، به خودی خود مضر و سرطان زا بوده و برای افرادی که در معرض آلودگی هوا قرار دارند، به هیچ وجه توصیه نمی شود.
منبع: فرارو