8 اصل پایه در طراحی داخلی که باید بدانید

به گزارش وبلاگ لین هوان، داشتن یک خانه زیبا و چشم نواز آرزوی هر فردی است. یک خانه با طراحی داخلی مناسب تأثیر مثبتی روی روحیه ساکنان دارد و به راحتی می تواند توجه هر تازه واردی را به خود جلب کند. طراحی چنین محیط زیبا و دلپذیری بدون آشنایی با اصول طراحی داخلی و ایده پردازی مناسب سخت و حتی غیرممکن است.

8 اصل پایه در طراحی داخلی که باید بدانید

دکوراسیون و چیدمان خانه از آن دسته تصمیماتی است که نباید ساده از کنار آن ها بگذرید. اگر نمی خواهید در این زمینه از یک فرد مطلع و باتجربه مشورت بگیرید، بهتر است خودتان با اصول اولیه طراحی داخلی آشنا شوید. در این مقاله از وبلاگ لین هوان مگ سعی شده به مهم ترین اصول طراحی داخلی پرداخته گردد. با ما همراه باشید.

1. هارمونی

هارمونی در طراحی داخلی زمانی به دست می آید که همه عناصر تشکیل دهنده فضا با یکدیگر در هماهنگی و تعادل باشند. منظور از هارمونی این نیست که از وسایل یکسان و مشابه بهره ببرید، بلکه به این معنی است که بین تمام اجزای دکوراسیون ارتباط وجود داشته باشد و اصطلاحاً همه چیز به هم بیاید.

برای اینکه هارمونی در طراحی داخلی رعایت گردد، باید بین مبلمان، فرش، پرده، اکسسوری ها و سایر تزیینات از نظر طرح و نقش، رنگ، بافت و… اشتراکاتی وجود داشته باشد. به عنوان مثال، می توانید از رنگ های به کار رفته در فرش برای انتخاب رنگ پارچه کوسن بهره ببرید یا یک نقش هندسی خاص مانند دایره یا زیگزاگ را روی پرده ها، روتختی، کاغذ دیواری و… تکرار کنید.

2. تناسب و مقیاس

آیا تا به حال به جایی رفته اید که پر از اشیاء و وسایل مختلف باشد و به همین علت فضا خیلی کوچک به نظر برسد؟ رعایت نکردن تناسب یکی از رایج ترین اشتباهاتی است که در طراحی داخلی رخ می دهد. مقیاس به مقدار یک شیء در ارتباط با مقدار اتاق اشاره می نماید و نسبت مقدار یک چیز را در مقایسه با چیز دیگر ارزیابی می نماید.

به عنوان مثال، قرار دادن یک میز کوچک در کنار یک مبل بزرگ متناسب نیست و اگر در یک اتاق کوچک یک تخت بزرگ قرار دهید که تقریباً تمام فضا را اشغال کند، مقیاس را رعایت ننموده اید. وقتی می خواهید وسیله ای برای خانه خود خریداری کنید، باید حتماً به ابعاد فضایی که قرار است در آنجا قرار بگیرد، توجه کنید. اگر این شیء خیلی بزرگ باشد، زیبایی فضا تحت تأثیر قرار می گیرد و رفت و آمد با مشکل روبه رو می گردد و اگر خیلی کوچک باشد، ممکن است فضا خالی و حقیرانه به نظر برسد.

3. رنگ

رنگ یکی از مهم ترین اصول طراحی داخلی را تشکیل می دهد. انتخاب رنگ تا حد زیادی به سلیقه افراد بستگی دارد، با این حال ضروری است به یک سری نکات توجه گردد. استفاده درست از رنگ نه تنها تأثیر مثبتی بر زیبایی و جذابیت محیط دارد، بلکه می تواند در بزرگ تر و روشن تر به نظر رسیدن آن هم نقش داشته باشد. استفاده از رنگ های روشن مثل سفید نور را منعکس می نماید و باعث می گردد فضا دلبازتر از آنچه که هست، به چشم بیاید.

به تأثیری که رنگ ها می توانند روی احساسات و رفتارهای انسان داشته باشند، روانشناسی رنگ می گویند. به عنوان مثال، رنگ آبی آرام بخش است، رنگ نارنجی خلاقیت را افزایش می دهد، رنگ زرد باعث شادی و افزایش انرژی می گردد و رنگ سبز نماد صلح و آرامش است.

4. بافت

بیشتر چیزهایی که در دکوراسیون منازل از آن ها استفاده می گردد، دارای بافت هستند. به طور کلی، بافت های به کار رفته در منازل به دو دسته بافت لامسه و بافت بصری تقسیم می شوند. بافت لامسه، بافتی است که با لمس کردن و تماس فیزیکی حس می گردد. اما بافت بصری از خطای دید ناشی می گردد و قابل لمس کردن نیست. به عنوان مثال، فرش ها بافت لامسه دارند و کاغذ دیواری های چاپی دارای بافت بصری هستند.

شما می توانید با انتخاب اصولی بافت های متنوع فضا را زیباتر نموده و به محیط زندگی خود عمق ببخشید، اما نباید در این کار زیاده روی کنید. چراکه استفاده زیاد از بافت باعث می گردد فضا به هم ریخته به نظر برسد. توصیه می گردد که تعداد بافت های به کار رفته در هر کدام از فضاهای منزل مثل اتاق نشیمن یا اتاق خواب به حداکثر دو یا سه مورد محدود گردد. یکی از مقرون به صرفه ترین کارهایی که می توانید برای افزودن بافت به محیط انجام دهید، تعویض پارچه روتختی، کوسن و… است.

5. نورپردازی

در گذشته از نور فقط برای روشن کردن محیط استفاده می شد، اما امروزه نورپردازی جنبه تزیینی هم پیدا نموده و به یکی از مهم ترین اصول طراحی داخلی تبدیل شده است. استفاده درست از نور در فضاهای داخلی به محیط روح و گرما می بخشد و زیبایی آن را دوچندان می نماید.

وقتی در حال تصمیم گیری برای طراحی یک اتاق هستید، باید مقدار نور طبیعی دریافتی و نحوه تکمیل آن با نور مصنوعی را ارزیابی کنید. با توجه به کاربرد نورپردازی می توان آن را به انواع مختلف تقسیم کرد، از جمله نورپردازی محیطی، کاری و تأکیدی. نورپردازی محیطی سرتاسر اتاق را روشن می نماید و نورپردازی کاری روشنایی لازم برای انجام فعالیت هایی مانند مطالعه را تأمین می نماید. با روشنایی تأکیدی هم می توان توجه افراد را به بخش خاصی از فضا یا برخی از وسایل منزل جلب کرد.

6. نحوه چیدمان فضا

وقتی می خواهید چیدمان وسایل را آغاز کنید، باید ارتباط بین افراد با محیط را مورد ارزیابی قرار دهید. به عبارت دیگر، باید به این نکته توجه کنید که از هر فضا چه استفاده ای می گردد و چگونه اشیاء و فضاها می توانند با فعالیت های که در آنجا انجام می گردد، سازگار شوند.

مبلمان و اشیاء تزیینی باید در تمام اتاق ها به گونه ای چیده شوند که درب ورودی را مسدود ننمایند و مانع رفت و آمد نشوند. علاوه بر این، قفسه ها، کشوها و تابلوها باید در محل مناسب و ارتفاع صحیح قرار بگیرند.

7. اشکال و خطوط

خطوط و اشکال هندسی عناصری هستند که در ایجاد احساسات نقش دارند، زیبایی بصری ایجاد می نمایند و می توانند توجه انسان را به جهت خاصی راهنمایی نمایند. در طراحی داخلی از خطوط به شکل عمودی و افقی استفاده می گردد. خطوط عمودی روی دیوار به بلندتر به نظر رسیدن سقف یاری می نمایند و خطوط افقی که در دیوار، کف، پنجره و… به کار می فرایند، فضا را عریض تر و بزرگ تر نشان می دهند. استفاده از دایره در فضاهای داخلی پویایی را نشان می دهد و خطوط گرد در انسان حس نرم و ملایم بودن را القاء می نماید.

8. نقطه کانونی

نقطه کانونی دقیقاً همان چیزی است که بیشترین توجه افراد را در محیط به سمت خود جلب می نماید، چراکه از سایر اجزای دکوراسیون متمایز است. اگر در یک اتاق همه چیز از اهمیت یکسان برخوردار باشد، با گذشت زمان محیط خسته نماینده به نظر می رسد.

در بیشتر موارد، بدون اینکه احتیاج باشد کار خاصی انجام دهید، نقطه کانونی به طور طبیعی در منزل شما وجود دارد. به عنوان مثال، شومینه ها و پنجره های بزرگ خودبه خود به یک نقطه کانونی تبدیل می شوند. با این حال، می توانید خودتان هم یک نقطه کانونی ایجاد کنید. برای مثال، به یاری رنگ های مختلف یا استفاده از تابلوی نقاشی و گلدان بخشی از فضای خانه را به عنوان نقطه کانونی تعریف کنید. با این کار می توانید عمداً نگاه بیننده را به هر جایی که دوست دارید، راهنمایی کنید.

نکات مهم برای استفاده از اصول طراحی داخلی

قبل از اینکه برای دکوراسیون و تزیین محیط زندگی خود تصمیم بگیرید، ایده های مختلف را آنالیز کنید. خوشبختانه، این روزها به علت دسترسی گسترده به شبکه های اجتماعی و سایت های اینترنتی به راحتی می توان این کار را انجام داد.

بعلاوه به این موضوع فکر کنید که می خواهید با تغییر طراحی یا دکوراسیون فضا به چیزی برسید. به عنوان مثال، ممکن است بخواهید محیط دلپذیری برای مطالعه داشته باشید، بخش از خانه را به اتاق کار تبدیل کنید، فضای مناسبی برای مدیتیشن ایجاد کنید یا محیط را برای بازی بچه ها مناسب سازی کنید. لیست تمام کارهایی را که باید انجام دهید بنویسید و منابعی که در اختیار دارید، مقدار بودجه و اولویت بندی های خود را تعیین کنید.

اکنون که اصول و عناصر اولیه طراحی داخلی را می دانید، دانش ارزشمندی را به دست آورده اید که می توانید به یاری آن خانه خود را کاملاً تغییر دهید. به یاد داشته باشید که خانه باید متناسب با احتیاجهای اعضای خانواده باشد. طراحی فضای مناسب برای شیرخواران یا بچه ها با فضای دلخواه سالمندان یا زوج های جوان فرق دارد.

کلام پایانی

وقتی می خواهید طراحی و دکوراسیون منزل خود را آغاز کنید، می توانید بسیاری از اجزا و المان های آن را با سلیقه، اهداف و احتیاجهای خود مطابقت دهید. با این حال، ضروری است با اصول اولیه طراحی داخلی آشنا باشید تا بتوانید با کمی ذوق و سلیقه از رنگ ها، بافت ها، خطوط و… به برترین نحوه بهره ببرید. بی توجهی به این نکات بودجه و وقتتان را هدر می دهد و شما را از اهداف تان دور می نماید.

منبع: steptohealth

منبع: دیجیکالا مگ

به "8 اصل پایه در طراحی داخلی که باید بدانید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "8 اصل پایه در طراحی داخلی که باید بدانید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید