سفری به شهرستان سقز و مناطق گردشگری آن
به گزارش وبلاگ لین هوان، شهرستان سقز یکی از شهرستان های استان کردستان از نظر جغرافیایی در 46 درجه و 16 دقیقه درازای خاوری و 36 درجه و 14 دقیقه پهنای شمالی و در ارتفاع 1500 متری از سطح دریا واقع است.
آشنایی با شهرستان سقز واقع در کردستان
سقز، یکی از سردترین شهرهای ایران، در استان کردستان واقع شده است. در زمان مادها قومی به نام سکا به ایران حمله کردند و این شهر را به عنوان پایتخت برگزیدند، نام امروزی این شهر یادگاری از قوم سکا ست.
این شهر روی دو تپه بزرگ بنا شده و رودخانه ولی خان آن را به دو بخش تقسیم نموده است. سفر به شهر سقز تجربه ای به یاد ماندنی است. در ادامه از جاهای دیدنی سقز و جاذبه های گردشگری سقز بیشتر گفته ایم.
موقعیت جغرافیایی سقز
شهرستان سقز در شمال استان کردستان واقع شده و دومین شهر این استان می باشد.با وسعتی حدود 4444 کیلومتر مربع در شمال غرب،شمال و شمال شرق به ترتیب با شهرهای بوکان،شاهین دژ و تکاب (استان آذربایجان غربی)هم مرز می باشد،در شرق با دیواندره و در جنوب با مریوان مرز مشترک دارد،همچنین در حاشیه جنوب غربی به کردستان عراق چسبیده است و در غرب با شهر بانه همسایه است.
این شهر در 46 درجه و 17 دقیقه طول جغرافیایی و 36 درجه و 14 دقیقه عرض جغرافیایی از خط استوا واقع شده است.ارتفاع آن از سطح دریا 1476 متر است و نسبت به تهران 25 درجه و 27 دقیقه طول غربی فاصله دارد.در ناحیه ای کوهستانی و مرتفع بین ارتفاعات نامنظم سلسله جبال زاگرس واقع شده،در جنوب این شهر کوههای هیجانان و در غرب آن کوههای ملقرنی گسترده اند.
جمعیت سقز
براساس آمار ارائه شدهٔ سال 1395 شهر سقز با جمعیت 165 . 258 تن پس از سنندج ، دومین شهر پرجمعیت استان کردستان است. زبان و گویش مردم سقز، کردی سورانی است.
در سال 1370 شمار شهرنشینان شهرستان سقز حدود 100 ٬ 113 تن بوده است و جمعیت روستاییان آن هم برابر با 79 ٬ 200 تن بوده که جمعاً کل شهرستان دارای جمعیتی برابر با 160 هزار تن داشته است؛ اما با تغییرات حاصل در روستاهای خوش آب وهوا و ایجاد و احداث راه های آسفالتهٔ روستایی و برق کشی و مخابرات و دیگر امکانات، تمایل مردم به سکونت در روستاها بیشتر شده است .
قلعه زیویه یکی از جاذبه های گردشگری سقز
قلعه باستانی زیویه یکی از معروف ترین جاذبه های تاریخی و گردشگری شهر سقز است. این قلعه به عنوان نماد قدمت سقز شناخته می گردد.
کارشناسان پس از آنالیز قدمت قلعه زیویه را به دوران مادها نسبت دادند. قلعه زیویه یادگاری ارزشمند است که در سال 1325 بر اثر وزش باد و بارش باران از زیر خاک بیرون آمد.
این قلعه بالای تپه ای بلند ساخته شده بود که برای دشمنان به راحتی قابل دسترسی نباشد و هنوز هم به محیط اطرافش اشراف دارد. کارشناسان در طول سال هایی که روی این قلعه کاوش می کردند اشیاء قدیمی ارزشمندی در آن پیدا کردند.
شما می توانید برای رزرو ویلا و سوئیت در سقز و نزدیک به قلعه زیویه در صفحه اصلی سایت ما نام این شهر را جستجو کنید و اقامتگاه های منطقه را ببینید.
قلعه زیویه
حمام حاج صالح
حمام حاج صالح یکی از قدیمی ترین حمام های شهر سقز است که در دوران صفویه بنا شد و در دوران زندیه بخش های جدیدی را به آن اضافه کردند. این حمام به سبک معماری اصفهانی ساخته شده و داخل آن با آهک بری سقف و حکاکی روی ستون ها تزیین شده است.
حمام حاج صالح یکی از کامل ترین حمام های قدیمی است که شامل بخش های متعددی مانند ورودی، سربینه، خزینه، گرم خانه، خلوتی و انبار می گردد. این بنای ارزشمند در سال 1379 در فهرست آثار ملی ثبت شد.
حمام حاج صالح
منطقه حفاظت شده عبدالرزاق
منطقه حفاظت شده عبدالرزاق در شرق شهر سقز واقع شده است. این منطقه سومین منطقه حفاظت شده کردستان است که زیستگاه مهمی برای گونه های متفاوت جانوری و گیاهی است. بیش از 350 گونه گیاه در این منطقه وجود دارد که بسیاری از آن ها دارویی اند؛ بادام وحشی، زنبق، میخک، مرزه و زول برخی از این گیاهان اند.
قوچ، میش، عقاب طلایی، کبک، مرغ حق، قرقی و لک لک از گونه های جانوری منطقه حفاظت شده عبدالرزاق اند.
منطقه حفاظت شده عبدالرزاق
غار کرفتو، بزرگترین غار باستانی ایران
غار کرفتو که از آن به عنوان بزرگترین غار باستانی ایران نام برده می گردد، غاری تاریخی است که در دل خود افسانه هایی ماندگار جا داده است. برخی ها این غار را مقبره رستم و برخی دیگر مقبره هرکول می دانند. این غار بزرگ و جذاب که بر اثر سکونت اقوام مختلف ایرانی طی تاریخ با هنر معماری عجین شده است در 90 کیلومتری شهر سقز واقع شده است
غار کرفتو
مسجد دومناره سقز
این مسجد در خیابان امام و در بافت قدیمی سقز واقع شده است تاریخ دقیق ساخت آن تعیین نیست ولی اهالی محل ساخت آن را به شیخ حسن مولاناآباد از علمای سابق مذهبی منطقه نسبت می دهند که محتمل است در اواخر دوره افشاریه و اوایل زندیه ساخته شده باشد.
مسجد دارای شبستانی به چهار ستون قطور چوبی است در ضلع جنوب غربی، ایوان ستون دار ساخته شده که فرم مخصوص مساجد منطقه کردستان را تداعی می نماید. در بالای مسجد دومناره واقع شده است و به همین دلیل به مسجد دومناره شهرت پیدا نموده است.
مسجد دومناره سقز
سد چراغ ویس سقز
روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان سقز در استان کردستان ایران است. این روستا در دهستان میرده واقع شده است و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال 1385، جمعیت آن زیر سه خانوار بوده است.سیمینه رود از کوهستان های منطقه سقز و بانه و کردستان عراق سرچشمه گرفته و پس از عبور از بوکان و میاندوآب به دریاچه ارومیه می ریزد.
ظرفیت اصلی سد چراغ ویس سقز 85 میلیون متر مکعب است و بیش از 60 روستا می توانند از آب آن برای مصارف کشاورزی و شرب بهره مند شوند. آب 60 روستا از سد چراغ ویس تامین گردد. این سد از سال 93 احداث شده و برنامه ای بلند مدت برای تفریح و سلامت شهر سقز را دنبال می نماید. این سد نزدیکی روستای چراغ ویس واقع شده است و دلیل اصلی نامگذاری این مکان تفریحی است.
سد چراغ ویس سقز
هتل کورد سقز
هتل کورد در پائیز سال 1395 به بهره برداری رسید. این هتل دارای 5 طبقه مشتمل بر 40 باب اتاق است، که پراکندگی اتاق ها در طبقات دوم تا چهارم می باشد. هتل کورد مجهز به امکانات رفاهی از جمله استخر، سالن بدن سازی و سونا می باشد که در اختیار مهمانان قرار گرفته است. موقعیت مکانی مناسب هتل چهار ستاره کورد سقز و قرار گیری در جوار رودخانه، سبب بهره مندی مسافران و مهمانان از آب و هوای بهتر این منطقه و دسترسی آسان به دانشگاه آزاد و مرکز شهر می گردد.
هتل کورد سقز
پیست اسکی سقز
یکی از تفرجگاه ها و مکان های محبوب در بین مردم سقز، پیست اسکی این شهرستان است که در گردنه خان، در محور سقز به سمت بانه و در بخش شمالی کوه وزنه واقع شده است. این پیست که بیش از 6 ماه از سال مملو از برف است، دارای طولی برابر با 1200 متر دارای و قله ای با ارتفاعی بالغ بر 2700 متر از سطح دریا است که مکان مناسبی برای تفریح جوانان و علاقه مندان به ورزش های زمستانی است .
پیست اسکی سقز
رودخانه سقز
این رودخانه زیبا در شهر سقز کردستان است و یکی از جاذبه های دیدنی این استان به حساب می آید. این رودخانه زیبا در حاشیه پارک کوثر قرار گرفته است .
رودخانه سقز
مسجد شیخ مظهر سقز
مسجد شیخ مظهر سقز با معماری کاملا سنتی و بومی کردستانات در اوایل دوره قاجاریه توسط چند نفر اهالی محلی بنا شده. این مسجد به شکل مربع و با ارتفاعی مشرف به محلات مجاور در بهترین نقطه ممکن و در مرکز بافت قدیمی شهر سقز احداث شده.
استفاده از چوب، سنگ و آجر به عنوان مهمترین عناصر معماری در ساختمان این گونه مساجد به بهترین شکل و شیوه ممکن اجرا شده است.
بطوری که همیشه از این روش بنا ساختن، با کمترین هزینه و بهترین بهره برداری مساجدی احداث می شدند، که از نظر فن معماری به بهترین وجه ممکن از آنها بهره جسته می شد.
منبع: مجله دلگرم